Rasinformatie

amerikaanse cocker spaniel rasinformatie

Dit is een directe afstammeling van de Engelse Cocker Spaniel. Hij werd in 1882 geïntroduceerd in de Verenigde Staten, waar de fokkers een kleine gezelschapshond met een prachtige vacht wilden fokken. Hij is in 1946 erkend door de American Kennel Club en werd het populairste hondenras in de Verenigde Staten. Sinds 1949 komt hij voor op tentoonstellingen.

De Amerikaanse Cocker Spaniel of Amie is een uitstekende jachthond, die uitblinkt in het opjagen van veerwild en het apporteren hiervan. hij is ook een bijzonder populair huisdier en een aantrekkelijke, aanhankelijke hond met een groot aanpassingsvermogen; kortom, een prima kameraad.

Hoofd
Fijn gewelfd. Ronde schedel. Goed omlijnde wenkbrauwbogen. uitgesproken stop. Brede, hoge snuit. Vierkante kaken. Zwarte of kastanjebruine neusspiegel, afhankelijk van de kleur van de vacht.

Ogen
Licht amandelvormig, kastanjebruin, zo donker mogelijk. De ooguitdrukking is “innemend smekend’.

Oren
Lang, fijn, donzig

Lichaam
Kort, compact. Vrij lange, gespierde hals zonder keelhuid. Diepe, brede borst. goed gewelfde ribben. Sterke, iets aflopende rug. brede croupe.

Ledematen
Sterk. Compacte, grote, ronde voeten. harde, hoornachtige zoolkussentjes.

Staart
Aanzet en dracht in het verlengde van de rug of iets hoger. Werd tot voor kort gecoupeerd, couperen is tegenwoordig verboden. in actie kwispelend.

Vacht
Kort en fijn op de kop. Middellang op het lichaam. De oren, de bors, de buik en de benen zijn goed bevederd. De vacht is zijdeachtig, vlak of licht golvend. Ondervacht.

Kleur
Effen zwart. Zwart met goudgele extremiteiten (black and tan). Een weinig wit op de borst en/of de keel is toegestaan. Iedere andere effen kleur dan zwart. Meerkleurig: twee of meerdere duidelijk aanwezige en evenwichtig verdeelde kleuren, waarvan wit een verplichte kleur is. De schimmelkleurige vacht wordt onderverdeeld bij de meerkleurigen. De tan kleur varieert van lichtromig tot donkerrood en mag niet meer dan 10% van de vacht beslaan. De tan vlekken bevinden zich boven elk oog, aan weerszijden van de snuit en de wangen, aan de binnenkant van de oren, op de vier voeten en/of vier benen op de borst en onder de staart.

Grootte
De ideale schofthoogte is voor een volwassen reu 38 cm en voor een volwassen teef 35.5 cm.

Gewicht
10 tot 13 kg.